سوالات متدوال در مورد ریزش موی سکهای
ریزش موی سکهای چیست؟
آلوپسی آرهآتای تکهای یا ریزش موی سکهای به عارضهای گفته میشود که در آن مو به صورت تکهتکه ریزش پیدا میکند.
دلیل ریزش موی سکهای چیست؟
ممکن است علتهای مختلفی داشته باشد. از نقض سیستم ایمنی گرفته تا عفونت قارچی یا آلرژی.
درمان ریزش موی سکهای چیست؟
درمانهایی چون تزریق کورتون، پی آر پی، استفاده از داروهای موضعی چون ماینوکسیدیل و آنترالین توسط پزشک با توجه به شرایط بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
ریزش موی سکهای عارضهای بسیار شایع است و خیلیها در طول زندگیشان با این مشکل درگیر شدهاند. این نوع ریزش مو در زیبایی ظاهر افراد نیز تاثیر منفی زیادی دارد. مخصوصا اگر در سر و صورت باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد ریزش موی سکهای و راههای درمان آن بیشتر بدانید.
ریزش مو به شکل نامنظم
شاید در طول زندگیتان درگیر عارضهای شده باشید که در آن موی نقاطی از بدنتان ناگهان می ریزد و تکهای از بدن کاملا طاس میشود. بیشترین قسمتی که ممکن است درگیر شود پوست سر و ریش است. شاید هم در دیگران این عارضه را مشاهده کردهاید. مخصوصا مردانی که روی صورتشان لکههای خالی از ریش است بیشتر به چشم میآیند. به این عارضه ریزش موی سکهای یا آلوپسی آرهآتای تکهای میگویند. کسانی که دچار این مشکل میشوند از نقص سیستم ایمنی رنج میبرند یا اینکه پوست ناحیهای از بدنشان درگیر عفونت قارچی یا آلرژی به مواد آرایشی بهداشتی شده است. در هر صورت برای یافتن علت، درمان و پیشگیری از گسترش آن باید به پزشک مراجعه کنید.
آلوپسی آرهآتا یا ریزش موی سکهای چیست؟
آلوپسی آرهآتا یا ریزش موی سکهای به عارضهای گفته میشود که در آن مو به صورت تکه تکه ریزش میکند و موجب طاسی ناحیهای میشود. این تکههای پراکنده ممکن است بههم برسند و طاسی سرتاسری را پدید آورند. زمانی ریزش موی سکهای اتفاق میافتد که سیستم ایمنی به پیاز مو حمله کند.
این مدل از ریزش مو بسیار شایع است. تقریبا ۷ میلیون نفر در آمریکا تجربه چنین ریزش مویی را داشتهاند. آلوپسی آرهآتا میتواند در هر سنی، با هر جنسیتی و در انواع نژادها رخ دهد.
بیشتر بخوانید: فواید درمان ریزش مو به روش تزریق پی آر پی (PRP)
دلایل ریزش موی سکهای
گاهی سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای سالم به عنوان یک عامل مهاجم حملهور میشود. در صورتی که وظیفه دارد از بدن شما در برابر ویروسها و باکتریها محافظت کند. در ریزش موی سکهای، سیستم ایمنی به پیاز موی قسمتی از بدن حمله میکند. پیاز مو نیز کوچک و ضعیف شده و کمکم از بین میرود. دانشمندان دلیل اصلی این اختلال را نمیدانند اما احتمالات زیر ممکن است دخیل باشند:
- ژنتیک میتواند یک عامل موثر باشد. به این معنی که یکی از اعضای نزدیک خانواده نیز به عارضه آلوپسی آرهآتا مبتلا باشند.
- بیماریهای زمینهای همچون سندروم داون، اختلالات تیروئیدی یا بیماری پیسی میتواند عامل ریزش مو باشد.
- کمبود ویتامین دی محرک یک چنین اختلالی است.
اگر پس از بررسی پزشک دریافت که Alopecia areata ربطی به سیستم ایمنی ندارد ممکن است بیمار دچار بیماری قارچی شده باشد یا به مادهای موضعی حساسیت نشان داده باشد.
علائم ریزش موی سکهای
اصلیترین نشانهی حملهی سیستم ایمنی به بخشی از موی بدن همان ریزش مو است. معمولا در سر و به صورت تکه تکه اتفاق میافتد. این تکهها که به آن ریزش سکهای نیز میگویند ممکن است چند سانتیمتر مساحت داشته باشد یا انقدر کم باشد که دیر متوجه آن شوید.
در قسمتهای دیگر بدن چون ریش، ابروها و مژهها نیز این عارضه ممکن است رخ دهد. بعضی افراد ممکن است فقط قدر یک سکه طاسی را تجربه کنند و برخی در نقاط مختلف سر و صورت دچار آلوپسی آرهآتا میشوند.
ممکن است وقتی دوش میگیرید یا زمانی که روی بالشت موی زیاد میبینید متوجه ریزش مو شوید. اگر پشت سرتان باشد احتمالا فرد دیگری شما را از آن مطلع خواهد کرد. اگر دیدید که به شکل سکهای سر یا صورتتان خالی شده است به احتمال زیاد درگیر رAlopecia areata شدهاید.
آیا میتوان از ریزش موی سکهای پیشگیری کرد؟
ریزش موی سکهای یک بیماری خود ایمنی است. پس نمیتوان پیشبینی کرد که بدن کی قرار است علیه فولیکولها اقدام کند. به همین خاطر پیشگیری از آن امکانپذیر نیست. مگر این که ویتامین دی بدن یا هورمون تیروئید را در سطح نرمال نگهداریم.
ممکن است تنها یک بار در طول زندگیتان با آن مواجه شوید. یا در بدترین حالت این بیماری، حملات مادامالعمر ریزش مو را تجربه کنید.
در مورد التیام و ریکاوری نیز همین روند صادق است. برخی از افراد رشد مجدد مو را تجربه خواهند کرد اما بدشانسها انقدر ریزش مو خواهند داشت که به طاسی سراسری بینجامد. در شرایط زیر کمی کنترل و درمان آلوپسی آرهآتا پیچیده است اگر:
- سن شروع اولیه ریزش موی گسترده پایین باشد.
- ظاهر ناخن تغییر کند.
- سابقه خانوادگی دخیل باشد.
- فرد مبتلا به یک یا چند نوع از بیماریهای خود ایمنی باشد.
روشهای درمان ریزش موی سکهای
پزشک ابتدا نقاطی از بدنتان را که مویش سکهای ریخته است معاینه میکند. حتی ممکن است نمونه برداری هم از مو انجام دهد. پس از آنکه تشخیص داد ریزش موی سکهای اتفاق افتاده است باید به دنبال علت آن باشد. محتملترین علت ریزش موی سکهای اختلال خودایمنی است. اما ممکن است بر اثر بیماری قارچی نیز رخ دهد. شاید هم نیاز باشد آزمایش خون انجام دهید تا بیماری خودایمنی تایید شود. اگر بیش از ۱۰ سال سن دارید و لکههای ریزش مویتان اندک است، پزشک درمانگر به شما درمانهای زیر را پیشنهاد خواهد داد.
تزریق کورتیکواستروییدها (کورتونها)
برای اینکه پزشک برای رشد مجدد موی سر شما کمک کند، به قسمتهایی که Alopecia areata وجود دارد دارو تزریق میکند. دارو شامل کورتونها و ضد التهابها هستند. معمولا در دورههای چهار تا هشت هفتهای تزریق میشوند. شما باید در این دورهها به کلینیک مراجعه کنید.
این درمان اثربخشترین روش برای درمان ریزش موی سکهای است. معمولا بالای هشتاد درصد ریزش سکهای مو توسط کورتونها درمان خواهند شد. زمان رویش مجدد مو تا دوازده هفته ممکن است به طول انجامد و شما نتیجه را پس از سه ماه مشاهده خواهید کرد.
بیشتر بخوانید: تاثیر هیرفیلر بر رشد مجدد موها
درمان توسط ماینوکسیدیل
محلول موضعی میانوکسیدیل میتواند در درمان ریزش موی سکهای موثر باشد. این دارو در دو نوع ۵ درصد و ۲ درصد در داروخانه موجود است. ماینوکسیدیل پنج درصد معمولا برای ریزش مو تجویز میشود.
این درمان را زمانی در نظر میگیرند که هنوز طاسی گستره نشده و مناطقی با قطر کمتر از ده سانتی متر مربع را شامل میشود. پس از مصرف این دارو حداکثر شش ماه زمان لازم است تا موها مجددا رویش کنند.
میزان مصرف آن را پزشک باید برایتان تعیین کند اما سعی کنید در طول شبانه روز بیشتر از دو میلی لیتر از آن استفاده نکنید. معمولا دو تا سه بار در شبانه روز این محلول را به قسمتهایی که ریزش موی سکهای داشته میزنند و ناحیه را ماساژمیدهند تا محلول جذب پوست شود.
استفاده از آنترالین یا دیترانول
دیترانول Dithranol یا آنترالین Anthralin دارویی است که در اشکال کرم و پماد برای درمان بیماریهای پوستی از آن استفاده میشود. در درمان آلوپسی سکهای این داروی موضعی را روی قسمتهایی که دچار طاسی شدهاند میمالید و سپس آن را میشویید. دستور استفاده درست و دفعات و مقدار آن را پزشک برایتان تعیین خواهد کرد. معمولا برای آنکه بهترین اثربخشی را دریافت کنید پزشک همزمان با آنترالین، ماینوکسیدیل نیز تجویز خواهد کرد.
درمان با تزریق پی آر پی
پی آر پی مخفف پلاسمای غنی از پلاکت است. پزشک با خونگیری از بیمار و جدا سازی آن توسط دستگاه مجهز سانتریفیوژ، پلاسمای حاوی پلاکت خود بیمار را برداشت میکند. سپس آن را به مناطقی که دچار Alopecia areata شده است تزریق خواهد کرد. پلاکت در پلاسمای خون، فاکتورهای رشدی را آزاد میکند و این سربازان، سلولهای اسیب دیده را ترمیم خواهند کرذ. فولیکولهای مو ترمیم و جوان خواهند شد و مجددا رویش خواهند کرد. مهمترین ویژگی این درمان بدون عارضه بودن آن است زیرا پلاسمای بیولوژیک خود فرد تزریق خواهد شد.
درمان ریزش موی سکهای با مزوتراپی
مزوتراپی نیز در درمان ریزش موی سکهای کاربرد دارد. مزو مواد حاوی ریزمغذیهایی است که برای سلامت مو مفیدند. وقتی پزشک مزو را در ناحیههایی که دچار طاسی شدهاند تزریق میکند، گردش خون در آن نواحی بیشتر شده، مواد مغذی به سلولهای آسیبدیده میرسند و فولیکولهای مو سلامتشان را باز خواهند یافت. اگر همزمان از پی آر پی و مزوتراپی در درمان Alopecia areata یا اصلا هر نوع ریزش مویی استفاده شود بهترین اثربخشی را خواهد داشت..
درمان ریزش موی سکهای در کلینیک الگانت ساری
اگر تا پایان مقاله با ما همراه بودید احتمال خودتان یا نزدیکانتان با مشکل ریزش مو مواجهید. کلینیک الگانت، بهترین و معتبرترین مرکز پوست، پوست مو و زیبایی ساری با پزشکانی ماهر و مجرب در خدمت شماست. ابتدا پزشکان ما شما را معاینه خواهند کرد. سپس سوابق بیماریهای شما و داروهای مصرفیتان را بررسی میکنند. پس از اینکه علت Alopecia areata را دریافتند، درمان دو مرحلهای را آغاز خواهند کرد. یک مرحله برطرف کردن علت ریزش موی سکهای و سپس درمان ریزش مو و کمک به رویش مجدد مو در دستور کار قرار میگیرد.
پزشک با توجه به شرایط هر فرد، اثربخشترین روشهای درمانی را در نظر خواهد گرفت. شاید با توجه به گستردگی ریزش مو چند درمان ترکیبی را اجرا کند. در نهایت شما با اثربخشترین درمانها مداوا خواهید شد و بهترین نتیجه را کسب خواهید کرد.